неделя, 18 януари 2015 г.

ПЪЛНЕНА ПЪСТЪРВА



Продукти:
напълно са ориентировъчни като за четири порции
две почистени пъстърви 
3-4 скилидки чесън, 3-4 главички лук (нарязани на ситно);
1 настърган морков и 1 един голям настърган домат;
(опция - към плънката може да се добавят и малко ядки, стафиди)
1 кисела краставичка, нарязана на ивици по дължина
2 лимона
по 1/2 ч.л. риган и дивисил; сол и черен пипер на вкус;

Приготвяне:
Почистените пъстърви леко се осоляват и обилно овкусяват със сока на единия лимон.
Докато рибата се "маринова", в тиган с малко масло се задушават чесъна, лука, морковите, доматите и се слагат подправките. Плънката се оставя леко да изстине.
Сед това рибките се пълнят като им слагат по една -две ивички кисела краставичка и 2-3 резенчета лимон, и плънка колкото хванат.


 Останалата плънка се изсипва в леко намазнена тавичка, отгоре рибките - върху тях още лимонови резенчета и се пече за 25-30 мин на фурна на около 190-200 С (в зависимост от фурната).


В плънката сложих цели бадеми и заедно с повечето лимони придадоха един неповторим вкус на рибочетата