събота, 10 януари 2015 г.

БЕЗГЛУТЕНОВ ХЛЯБ/питки









Продукти:

4 с.л. счукано маково семе

4 с.л. царевично безглутеново брашно

8 с.л. оризово брашно

1 ч.л. с връх суха мая

1 ч.л. сол

1 с.л. мед

3 с.л. олио

1 яйце



Марна вода – приблизително 2 ч.ч. (това с водата зависи, защото сместта поема много течност) – първоначално сложих 1 ч.ч. вода, а сетне – добавих почти толкова



Приготвяне:



Сухите съставки се смесват, слага се меда и се излива чашата вода и яйцето. Разбърква се с лъжицата. Оставя се да престои няколко минути. Водата много бързо се поема. След това допълнителната вода се налива на части – да се получи тесто. (Най-добре е да се изчаква след всяка доза вода – да се поеме.)



Съдът се покрива с фолио и се оставя на топло да втасва. За разлика от другите теста не увеличава обема си двойно, но забележимо бухва и стои някак по-зърнесто.



Като втаса се прехвърля в съда за печене – аз в една силиконова форма с осем питки. Като ги напълних до 3-4 от обема им.



Оставих ги пак на топло и те бухнаха толкова, че чак взеха да излизат навън от формите …




Пекох ги на 180 С в предварително загрята фурна – до готовност. Отне 1 час и 10 минути – т.е. докато шишчето, с което ги проверявах взе да излиза сухо.

Крайният резултат - вкусни и полезни:



 Забележка:

Отделих една част, в която нямаше яйце … стана по-ронливо, а това с яйцето – по-хомогенно и по-сполучливо.

Извод : за препоръчване е да се слага яйце …