сряда, 28 януари 2015 г.

Пухкави телешки кюфтета


Надали с пържени кюфтета ще изненадам някого, а щом и аз самият възкликнах учудено, че може да се получат такива току виж и някой друг направи същото.

Продукти:
500 грама телешка кайма
1 голям настърган картоф на ситното ренде-изцеден добре
сол на вкус
черен пипер и кимион по 1/2 ч.л.
1 с.л. кисело мляко и 1/2 ч.л. сода бикарбонат, "загасена в него "

мазнина за пържене (толкова, че като сложиш кюфтето да е малко над средата му) и 1-2 скилидки чесън

Приготвяне:
каймата се смесва с настъргания кортоф, подправките, киселото мляко и се омесва за 10-а минути много добре; 

Оформят се кюфтенца и се оставят да си починат за 20-а минути.

От това количество се получиха точно 14 кюфтенца.

Мазнината се загрява силно, пущат се в нея скилидките чесън и първата партида кюфтета и веднага силата на котлона се намалява на половина (от 9 степени на 5-та).
Пържат се до хубаво зачервяване.

Докато се пържат сами набухват и се окръглят.

П.П. същественото е, че при тях има минимум продукти и подправки. Така най-добре се усеща вкуса на месото.

 (конкретно тези ги правих с кайма от младо теленце, продават ги в една от веригите в разфасовки по 0,400 кг, но няма да го споменавам коя е - не искам да правя на никой търговец реклама). 


Добър апетит и наздраве!