сряда, 28 януари 2015 г.

Безглутенови бисквитки с косос




Продължавам с темата за безглутеновите ...
Този път са бисквитки или курабийки.

Продукти:


100 грама брашно от елда
30 грама нерафинирана кафява захар
30 грама кокосови стърготини
½ ч.л. бакпулвер
½ ч.ч. ванилова захар
1 яйце
2-3 с.л. олио или 1 с.л. масло

Приготвяне:

 
Брашното от елда, кокосовите стърготини , ваниловата захар и бакпулвера се смесват

Яйцето и захарта се разбиват, добавя се олиото или размекнатото масло и пак се разбива.

Смесват се всички продукти и се получава леко твърдо тесто, от което с омаслени ръце се късат парчета и оформят курабийките като пирамидки. 
От половината тесто се оформят топчета.
(всеки може да си избере формата, която му харесва)
Нареждат се в тавичка, покрита с хартия за печене.

Всяко топче се притиска с бадем и придобива по-интересна форма.
В някои от тях оставих по половинка бадем.

Пекат се на 170 С в предварително загрята фурна за не повече от 8-10 минути. И се вадят да изстиват.

Забележки:
Брашното от елда трудно се намира (основно в био магазини) и цената му е доста соленичка.
Затова пък може да си го направите сами и то сравнително лесно:

Купува се от магазина елда (продават я в пакетчета по 0,5 кг на цена до 2,50 лв) и се смила на брашно – за предпочитане в кафемелачката, като се пресява и по-едрото пак се смила. Може и в блендер ...

Пробвах три варианта за мазнината в тях  -  олио,  масло и мас. Тези с маслото станаха някак по-вкусни, а тези с мас - по-пръхкави.
От това количество се получиха 30 броя бисквитки. Съхраняват се без проблем и без да се втвърдяват и да губят вкуса няколко дни, затворени в кутия.


Получиха се много приятни вкусни безглутенови бисквитки с много балансиран вкус.
За тези, които обичат по-сладичко, могат леко да увеличат количеството на кафявата захар.