събота, 24 януари 2015 г.

Безглутенови ПИТКИ от картофи и оризово брашно



Ха сега де!
Едни кексчета вече ги нарекох "Безглутенови" и още един хляб/питки и придобиват популярност под това име, а всъщност идеята ми беше да създам цяла поредица от подобни безглутенови хлебчета, питки и др.п., които са необходимост не само за този, за когото ги приготвям, но и за много други хора.
Този път са питки, но сетне (като разбера как) ще направя отделна категория "безглутенови".
 

Продукти:

200 гр. оризово брашно
2 сварени картофа (средно големи)
1 яйце
1 ч.л. суха мая; 1 ч.л. сол (все пак е въпрос на вкус); 1 ч.л. захар
1-2 с.л. олио
вода – около  1 к.ч.  (или прясно мляко) - но зависи от влажността на сварените картофи

Приготвяне:

Оризовото брашно се сипва в купа, добавят му се маята, солта и захарта и се разбърква.
Сварените картофи се обелват и настъргват на ситно ренде и се добавят към брашното.
Чуква се и яйцето, слага се и олиото и леко с пръсти започва да се меси, слага се и ½ от водата и се изчаква малко – за десетина минути и отново се омесва. При необходимост се добавя още течност ...
Става хубаво съвсем леко лепкаво тесто, което трябва да е достатъчно твърдо, за да може да заема определена форма.
Покрива се с фолио и се оставя на топло място – да „втасва” – естествено, не втасва като другото тесто, но леко увеличава обема си и става леко сипкаво.
Премесва се отново, оформя се като фитил и се нарязва на шест-седем парчета.
Питките се оформят, слагат се в тава с хартия за печене и оставят отново да втасват или да си почиват около 20-а минути.
Пекат се в загрята на 180 С фурна – до леко зачервяване – приблизително 40 минути (но си зависи от фурната).

Забележка: леко се напукаха при печенето, но това не се отрази на вкуса им…който точно за този вид изделия направо си беше превъзходен.