събота, 17 януари 2015 г.

Безглутенови КЕКСЧЕТА



Просто не харесвам думата "мъфини" - много помпозно ми звучи, а кексчета - нещо като далечен спомен от детството и аромата от фурната

По една или друга причина в последно време ми се налага да се преориентирам към тестени изделия без глутен. И това се оказа една доста трудна задача .... По-скоро експериментирам и когато нещо се получи, ще го споделям.

Оказва се, че в последно време май доста хора имат известна доза непоносимост към глутена или пък не знаят за това и се чудят от къде им идват някои проблеми ...


Продукти: 
за 12 броя
по 4 с.л. царевично финно брашно (без глутен) и оризово брашно
3 яйца
1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар и 1 ч.л. бакпулвер
1 ч.ч. марна вода (или прясно мляко, за който няма проблем с лактозата) - възможно е да отиде и малко повече течност, тъй като тези брашна я поемат доста повече от обикновеното.

Приготвяне:
Всички продукти се смесват добре. Налива се водата и се изчаква 10-а минути - тогава става ясно дали се налага да се добави още течност - консистенцията трябва да е малко по-гъста от палачинкова смес.
Разлива се във формичките и се пече в предварително загрята фурна на 220 С - за около 20-25 мин (зависи от фурната) - или до готовност - от горе леко да покафенеят



Могат да се опекат и в други форми, но тогава времето за печене е различно