петък, 16 януари 2015 г.

МЛЕЧНА МАЙОНЕЗА


Базовата ми рецепта е:

  1 ч.л. горчица (дижонска), 1 скилидка обелен чесън, сол на вкус, щипка черен пипер, 150 мл прясно мляко (става и с пастьоризирано от магазина и с домашно - по вкусно е с него), долива се до 400 мл олио, добавят се 2 с.л. лимонов сок.
  Ползува се купата на пасатора - тя е разграфена и не е трудно с пропорциите и с мерките.
  Последователността е задължителна.
  Важно е всички да са еднаква температура.

Пасатора се потапя до дъното и се пуща на най-високите му обороти.
За около 30 секунди всичко е готово. Най-важното е пасатора да не се вдига, а да си стои опрян на дъното и чак когато се посгъсти, тогава лекичко се повдига нагоре.

В някои случаи става много гъста, тогава може да се добави малко (1-2 с.л.) прясно мляко и пак се разбива с пасатора.

Става нещо чудесно.

Хубавото е, че винаги можеш да сложиш каквото си искаш, освен основните съставки - две-три скилидки чесън; лъжичка, две лютеница; парченце сирене ; една две мариновани гъбки; кисела крастивичка, нарязани маслини;лъжичка хрян;разни зелетии; малко шунка; някаква рибка - като аншоа или мариновани шпроти; или сварени яйца ....

Подробности - на страничката вдясно - "За майонезите"