петък, 20 ноември 2015 г.

КЮФТЕТА с кайма и леща



Вчера варих леща и готвих яхния от леща.
Та кой знае защо отделих от  сварената леща една купа. 
А днеска ми хрумна да направя кюфтета с леща...  
Отдавна не бях правил

Продукти:
500 гр кайма (смес или някаква по желание), 3-4 скилидки пресован чесън, черен пипер и сол на вкус, 1 яйце, 1 ч.л. сух риган, 1:2 ч.л. кимион
1 ч.ч. сварена леща. (в случая – с всички подправки, лук, морков)

Приготвяне:
Всъщност разликата с приготвяне на обикновени кюфтета е в добавянето на сварена леща вместо други неща в каймата.
В моя случай имах от предния ден - готово сварена леща и то с всички подправки (лук, чесън, джоджен, чубрица и червен пипер). Затова само я прецедих и след това изстисках с ръце (не в марля, но все пак стана почти суха).
Каймата се омесва с останалите подправки и яйцето.
От нея се отделя една част (около 1/4 и заедно с лещата се смила на няколко импулса в блендера) и това се връща в каймата.
В моя случай не се наложи да се добавя галета или нещо друго като сух хляб и т.н., но ако сместа е по-рядка, се налага да се добави малко.
От така приготвената кайма се оформят средни кюфтенца и се пържат до готовност.

Забележка: пробвах с овалване в брашно и без овалване - тези, които не бяха овалени, станаха по-вкусни и пухкави. Дори и на снимката могат да се различат.

ПП.
Преди да пусна тази публикация, взех че отново ги направих:
Този път промених количеството на лещата и го изравних с това на каймата.
Получи се също страхотно вкусно







И понеже работих с по-голямо количество продукти, останаха доста от тях. Поставих между фолио в тарелка и във фризера.
Като стегнаха, прехвърлих в пакет




и в момента заготовката си отлежава във фризера. След някой и друг ден, ще бъдат извадени и изпържени, а и защо пък не - опечени ?